Sugestii de rezolvare a exercițiilor de bacalaureat la geografie

harta-europei-1

Bacalaureatul la geografie constituie una dintre opțiunile probei la alegere pentru profilul uman ( filologie și științe sociale ) și cel tehnologic. Nefiind o probă obligatorie, acesta ar trebui luat în considerat de viitorul absolvent în situația în care a acordat un minimum de interes acestei discipline pe parcursul anilor de liceu/este interesat de subiect/posedă un oarecare bagaj de cunoștințe/își dorește să studieze geografia în cadrul facultății.

În această idee, profesorii centrului nostru vă vin în ajutor atât cu ședințele de pregătire, cât și cu informațiile postate pe blog.

Deși proba la geografie nu prezintă un grad de dificultate ridicat ( spre deosebire de cele obligatorii, la română și matematică/istorie ) există exerciții a căror abordare mult prea succintă duce la depunctarea lucrării.

Un astfel de exercițiu îl reprezintă punctul D de la subiectul I, unde vi se cere să realizați o comparație între clima a două state europene, precizând trei deosebiri între acestea.

Vom lua, drept exemplu, Franța și Republica Moldova.

Ținem cont pe tot parcursul rezolvării exercițiului că ambele climate trebuie prezentate comparativ, ci nu printr-o serie de informații despre una, respectiv cealaltă, de parcă nu ar exista o modalitate de a le pune față în față.

Astfel, deoarece Franța are ieșire la Oceanul Atlantic și este situată în vestul european, aceasta prezintă climat temperat-oceanic ( strict în regiunea vestică, înregistrând și climat mediteranean în sud, unde se resimte influența Mării Mediterane, dar și temperat-continental în zona centrală, în care masele de aer dinspre vest și sud nu au același acces ). Republica Moldova, în schimb, fiind poziționată în Europa Estică, are climat temperat-continental.

Implicit, se vor înregistra diferențe la nivelul cantității medii de precipitații anuale ( PMA ) în cele două state, a temperaturii medii anuale ( TMA ) și a circulației maselor de aer ( vânturile resimțite ).

În acest fel, în Franța, TMA va fi de 10-15 grade Celsius, pe când în Republica Moldova, aceasta va înregistra doar 5-10 grade Celsius. În plus, în statul cu capitala la Paris se vor resimți Vânturile de Vest, în timp ce în cel vecin României, cu capitala la Chișinău, bate Crivățul.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest