“Matematica este muzica rațiunii”, spunea James Joseph Sylvester, un matematician englez. Cu toate acestea, mulți consideră matematica plictisitoare, o înșiruire de teoreme, teorii, fracții și ecuații care par să nu aibă nicio legatură cu lumea reală. Iată o listă de curiozități matematice care s-ar putea să schimbe modul în care ai văzut această disciplină până acum.

1.Cea mai populară cifra favorită este 7! În jurul de 3.000 de persoane, reprezentând 10% dintr-un eșantion, au ales cifra 7 ca număr favorit. Al doilea cel mai plăcut numar este 3. Nu trebuie uitat nici faptul că numărul 7 apare de nenumarate ori în istoria și cultura noastră. Sunt 7 păcate capitale și 7 minuni ale lumii. Sunt culori ale curcubeului, 7 mari, 7 pitici, 7 zile ale săptămânii.

2. La fel ca în lumea oameniilor, în lumea matematică există numere iraționale, numere perfecte și numere complexe. Mai departe, la fel ca în filosofie, și în matematică există numere transcedentale și, la fel ca arta, matematica își are și ea numerele ei imaginare și suprarealiste.

3. Paradoxul zilei de naștere spune că într-un grup de doar 23 de oameni, există șanse de 50% ca cel puțin două persoane să fie născute în aceeași zi.

4. Primul “calculator” apare în 1623 și este realizat de Wilhelm Schickard, un mathematician german. Mașina este denumită Speeding Clock și putea face singură adunări și scăderi, dar numai cu numere compuse din maxim 6 cifre.

5. Studenții care mestecă gumă se descurcă mai bine la testele de matematică decât cei care nu au acest obicei.