Importanța (re)găsirii motivației în viața de zi cu zi

meditatii-super-goal

Din moment ce ne aflăm în ultimele săptămâni ale anului școlar, iar pentru mulți elevi din clasele terminale absolvirea deja a avut loc sau va avea loc în viitorul apropiat, am considerat necesar să avem pe blogul centrului un astfel de articol, în care vorbim despre motivație, cât de dificil poate fi aceasta de (re)găsit (în special „pe ultima sută de metri”, când epuizarea deja își face resimțită prezența).

Motivația este relativ subiectivă, fiecare dintre noi putând fi motivat de alți factori și dorindu-și să atingă scopuri diferite. Cu toate acestea, există o serie de asemenea factori care pot ajuta un grup numeros de persoane.

O situație ipotetică de acest fel este cea de după terminarea examenele/a anului școlar (în general, a atingerii scopului). O doză concentrată de efort spre finalul perioadei de pregătire poate reprezenta chiar cheia spre succes și implicit, o perioadă frumoasă, caracterizată prin lipsa de griji după succesul respectiv. În schimb, absența determinării ar putea fi responsabilă de eșec, iar perioada respectivă va fi amprentată de tristețe și remușcări (de tipul „Aș fi putut munci/învăța mai mult”, „Nu mi-am dat suficient interesul”, „Învățasem aceste noțiuni, dar le-am uitat din cauza lipsei de aprofundare în ultimul timp”). Momentul culegerii roadelor muncii noastre este probabil cel mai satisfăcător cu putință.

Suntem perfect conștienți de faptul că uneori, numărul mare de lecții pe care le aveți de parcurs într-un timp limitat poate părea copleșitor și acest lucru vă poate descuraja cu ușurință. Vă sfătuim să luați lucrurile pas cu pas și să încercați să repetați în mod exclusiv acele capitole ale materiei unde știați că nu vă descurcați la fel de bine.

Am vrea să încheiem prin a sfătui părinții să nu îi supună pe cei mici la o presiune nenecesară, care îi va încărca pe aceștia cu o serie de emoții negative, neconstructive și îi va determina să creadă din ce în ce mai tare în posibilitatea eșecului și chiar într-o catastrofă care ar veni odată cu acesta. Amintiți-vă de faptul că notele nu îi definesc pe copii întru totul, că opțiunile lor de carieră sunt din ce în ce mai diverse, iar paleta domeniilor în care aceștia au opțiunea au excela este una extrem de ofertantă.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest