Gradele de comparație ale adjectivului

gradele-de-comparatie-ale-adjectivului

Discuția de astăzi se focusează asupra unei alte lecții esențiale pentru elevii clasei a VIII-a ( și nu numai! ). Este vorba despre gradele de comparație ale adjectivului, regulile generale de formare a acestora și excepțiile cunoscute în acest sens.

Astfel, există trei grade de comparație:

  1. Pozitiv– reprezentând forma brută, propriu-zisă a cuvântului, fără să intervină nicio modificare ( frumos, bun, cuminte, înțelept, rău, neastâmpărat etc. )
  2. Comparativ – din denumire realizăm că acesta implică realizarea unei comparații cu un alt termen. Gradul comparativ de superioritate se va forma prin inserarea adverbului „mai” înaintea adjectivului/adverbului și adăugarea prepoziției „decât” înaintea cuvântului cu care se face comparația ( mai frumos decât, mai cuminte decât, mai neastâmpărat decât etc. ). Pentru a realiza comparativul de egalitate, vom folosi structura „la fel de” și prepoziția „ca” ( la fel de frumos ca, la fel de înțelept ca etc. ). În cele din urmă, comparativul de inferioritate va implica utilizarea construcției „mai puțin” și a aceleiași prepoziții „decât„: mai puțin cuminte decât, mai puțin înțelept decât.
  3. Superlativ– la rândul lui, gradul superlativ se împarte în superlativ relativ și superlativ absolut. Superlativul relativ de superioritate se formează prin alăturarea articolului demonstrativ ( cel, cea, cei, cele ), având cele 4 forme pentru masculin/feminin, singular/plural și a adverbului „mai„, cu care ne-am întâlnit la gradul comparativ ( cel mai frumos, cel mai cuminte, cel mai neastâmpărat etc. ). Menționăm că nu vom mai folosi prepoziții după gradul superlativ, acesta neimplicând comparația cu un termen anume, ci punând în lumină superioritatea sa în raport cu toți ceilalți termeni posibili. De asemenea, superlativul relativ de inferioritate presupune folosirea aceluiași articol demonstrativ, urmat de structura „mai puțin” : cel mai puțin atent, cea mai puțin înțeleaptă. Superlativul absolut se remarcă prin construcții precum „foarte, extrem de” ( foarte frumos, extrem de bun, foarte atenți etc. ).

Precizăm că gradele de comparație se formează identic atât pentru adjective, cât și pentru adverbe ( mai bine decât, mai puțin rapid decât, cel mai iute etc.).

În plus, trebuie să ținem cont de faptul că există o serie de termeni care nu admit niciun grad de comparație ( în afara celui pozitiv ): inferior, superior, optim, general, perfect, anterior, posterior, extraordinar, unic, principal, veșnic, complet, etc.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest