Cititul și importanța sa

citit

Cu toții auzim adesea despre importanța incontestabilă a lecturii și despre beneficiile acesteia. Ceea ce trebuie să știm, cu adevărat, este faptul că ea contribuie la îmbunătățirea mult mai multor componente decât ne putem imagina. Articolul de astăzi își propune să aducă în discuție doar o serie dintre nenumăratele sale beneficii.

În primul rând, dezvoltarea vocabularului pe care îl folosim în viața cotidiană și în limbajul scris/academic este în strânsă legătură cu lectura constantă. Fie că este vorba despre beletristică, textele din programa anilor școlari, sau despre nonficțiune ( lucrări de specialitate în diverse domenii ), atunci când parcurgem un text cu interes și plăcere, este aproape inevitabil ca o serie din termenii întâlniți să ni se întipărească timp de mult timp în memorie. Toți acești termeni pot fi întrebuințați ulterior pentru a ne înfrumuseța textele redactate de noi înșine, a le oferi mai multă claritate și a maximiza ideea conform căreia stăpânim foarte bine tema pe care scriem.

În al doilea rând și incontestabil la fel de important, parcurgerea textelor literare și încercarea de a le înțelege în profunzime ( ajungând la statul de cititor/lector competent ) aduce cu sine o îmbunătățire a imaginației, capacității de transpunere într-un univers literar. Acesta este și motivul pentru care marii scriitori prezintă, adesea, o serie de influențe de la autorii pe care i-au citit înainte de a-și pune pe hârtie propria operă, iar scrierea creativă este aproape imposibilă în absența lecturii cât mai diversificate cu putință.

Nu în ultimul rând, cititul constituie o modalitate de evadare din monotonia vieții noastre cotidiane. Atunci când simțim că rutina și-a lăsat amprenta asupra perceperii noastre a lumii exterioare, lectura ne vine în ajutor cu o infinitate de eroi și aventurile lor, teorii contradictorii și implicite teme de dezbatere, personaje construite în așa manieră pentru ca receptorul textului să poată empatiza cu ușurință cu ele, regăsind în modalitățile lor de a-și rezolva probleme chiar soluții pentru sine. Alegând o serie de astfel de personaje care ne-au marcat prin complexitatea lor, în încercarea poate chiar inconștientă de a le imita, ne (re)formăm caracterul.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest