Cele 8 tipuri de inteligență

454832

Albert Einsten definea inteligența drept capacitatea de a te adapta la schimbare.  Testele IQ din ziua de astăzi determină ( cu aproximație ) coeficientul de inteligență al unei persoane, însă problematica pe care nu o luăm suficient de des în calcul este tipul de inteligență pe care îl deținem.

Psihologul și profesorul american Howard Gardner de la Universitatea Harvard a formulat, în anul 1983, Teoria Inteligențelor Multiple ( inițial în număr de 7, la care s-a adăugat ulterior inteligența naturalistă ).

Astfel, o persoană poate avea inteligență muzicală ( recunoașterea ritmului și a liniei melodice, învățarea cu ușurință a unui instrument muzical ), lingvistică ( componenta persuasivă în vorbire și capacitatea de memorare sunt dezvoltate ), logico-matematică ( abilitatea de a găsi ușor soluții pentru diverse probleme, înclinația pentru experimente ), naturalistă ( pasiunea pentru explorarea mediului înconjurător, înclinația pentru domenii ca zoologia și botanica ). De asemenea, există inteligență vizual-spațială ( ușurință în interpretarea hărților, talent la folografie/arte plastice ), kinestezică ( dexteritate sporită, aptitudini sportive ), inter și intrapersonală ( inteligența interpersonală fiind caracterizată prin înzestrarea cu o empatie ridicată, abilitatea de a aplana cu ușurință conflictele, iar cea intrapersonală prin capacitatea de introspecție, de auto-analiză și reflecție asupra propriilor stări interioare ).

De ce este important să cunoaștem toate aceste tipuri? Din nefericire, sistemul de învățământ din țara noastră nu ține cont de multitudinea de aptitudini pe care le poate avea un copil, de individualitatea sa ca ființă umană, ci îl evaluează întotdeauna după aceleași criterii-standard. De aceea, este esențial să înțelegem unicitatea fiecărei persoane în parte, să evităm să îi clasificăm pe cei din jur ( și pe noi înșine ) drept inutili, neștiutori, pentru că nu posedăm întocmai aceleași aptitudini ca apropiații noștri. Odată ce este identificat tipul de inteligență predominant, acesta va fi mai ușor de cultivat, iar persoana respectivă va resimți împlinirea adusă de găsirea acelui lucru la care se pricepe și pe care îl va face cu drag și ușurință.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest