Articolul genitival ( posesiv )

Articolul-posesiv

Părțile de vorbire care se află în cazul genitiv răspund la întrebările a, al, ai, ale cui?, cu excepția situațiilor când sunt precedate de o prepoziție/locuțiune prepozițională cu acest regim cazual  ( deasupra, înaintea, din fața, din cauza, contra etc. ).

Articolul genitival ( numit și posesiv ) se află în fața unui substantiv, pronume, sau numeral și are rolul de a arăta posesorul unui obiect.

Pentru a folosi forma sa corectă, trebuie să ținem cont de faptul că articolul posesiv ( a, al, ai, ale ) se va acorda întotdeauna în gen și număr cu obiectul posedat, nu cu posesorul ( partea de vorbire în genitiv ).

Astfel, vom avea, după cum urmează:

Elena este fiica cea mică a prietenilor noștri. ( articolul a are forma de feminin singular, deoarece se acordă cu substantivul fiica ).

Toată după-amiaza am ascultat ultimul cântec al acestei formații. ( forma al de masculin singular este preluată de la substantivul cântec. )

În ceea ce privește acordul cu pronumele relativ ( care ), lucrurile se vor complica puțin, fiind vorba despre un acord încrucișat, articolul genitival acordându-se cu obiectul posedat, iar pronumele relativ cu posesorul:

Cei doi sunt elevii ale căror teze nu au fost corectate ( articolul posesiv ale are formă de feminin plural, precum substantivul teze, în timp ce pronumele relativ căror se acordă cu masculin plural al termenului elevii ).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest