Articolul genitival ( posesiv )

Articolul-posesiv

Părțile de vorbire care se află în cazul genitiv răspund la întrebările a, al, ai, ale cui?, cu excepția situațiilor când sunt precedate de o prepoziție/locuțiune prepozițională cu acest regim cazual  ( deasupra, înaintea, din fața, din cauza, contra etc. ).

Articolul genitival ( numit și posesiv ) se află în fața unui substantiv, pronume, sau numeral și are rolul de a arăta posesorul unui obiect.

Pentru a folosi forma sa corectă, trebuie să ținem cont de faptul că articolul posesiv ( a, al, ai, ale ) se va acorda întotdeauna în gen și număr cu obiectul posedat, nu cu posesorul ( partea de vorbire în genitiv ).

Astfel, vom avea, după cum urmează:

Elena este fiica cea mică a prietenilor noștri. ( articolul a are forma de feminin singular, deoarece se acordă cu substantivul fiica ).

Toată după-amiaza am ascultat ultimul cântec al acestei formații. ( forma al de masculin singular este preluată de la substantivul cântec. )

În ceea ce privește acordul cu pronumele relativ ( care ), lucrurile se vor complica puțin, fiind vorba despre un acord încrucișat, articolul genitival acordându-se cu obiectul posedat, iar pronumele relativ cu posesorul:

Cei doi sunt elevii ale căror teze nu au fost corectate ( articolul posesiv ale are formă de feminin plural, precum substantivul teze, în timp ce pronumele relativ căror se acordă cu masculin plural al termenului elevii ).

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest