5 lucruri care ṭi-ar putea schimba modul de învăṭare

banca

În zilele noastre avem atât de multe resurse gata pentru a fi accesate oricând ṣi din aproape orice loc de pe glob, încât mă uimește că nu petrecem mai MULT timp învățând! Cu toate acestea, una dintre principalele probleme pe care orice elev sau student le întâmpină în procesul de învățare constă tocmai în faptul că tehnologia ne distrage atenția și ne face să ne pierdem concentrarea asupra sarcinilor pe care le avem de îndeplinit. Dar nu vă îngrijorați! Iată câteva sfaturi care v-ar putea ajuta:

1. Conform unui studiu din 2009, creierul nostru funcționează doar la jumătate din capacitatea optimă atunci când încercăm să facem mai multe lucruri în același timp, distribuindu-ne simultan și atenția. În consecință, din cauza “multitasking”-ului, creierul nostru are nevoie de un timp de două ori mai lung pentru a îndeplini o anumită cerință sau sarcină, iar rata de eroare crește și ea cu aproximativ 50%. Așa că atunci când vă faceți temele, puneți telefoanele deoparte și veți vedea cât de ușor poate fi să vă organizați mai bine ideile și să deveniți mai eficienți. Și nu vă faceți griji… mesajele vor fi tot acolo și când terminați!

2. Atunci când procesul de învățare se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, crește semnificativ și capacitatea de memorare, spre deosebire de situațiile în care se încearcă reținerea aceluiași volum de informații într-o singură ședință. Cu alte cuvinte, învățatul în ultima clipă, în noaptea de dinaintea unui test sau a unui examen, nu va fi niciodată la fel de eficient ca un mod de studiu bine organizat, la intervale regulate. Începeți din timp, asigurați-vă că rămâne vreme și pentru repetat și, cu siguranță, vă veți descurca de minune!

3. Poate că de multe ori vă simțiți copleșiți de volumul de informații pe care trebuie să îl parcurgeți pentru școală. Începutul este întotdeauna mai greu. Însă atunci când avem în față un capitol sau o carte amenințător de groasă, în loc de prima pagină, ce-ar fi să începem cu altă parte, spre exemplu cu ultima? Odată ce ni se deschide apetitul, totul va deveni mult mai interesant și mai ușor de parcurs. Puteți începe și prin a studia cuprinsul și subtitlurile pentru a vedea dacă vă interesează mai tare o anumită parte.

4. Folosiți mereu propriile cuvinte! În loc să memorați enunțuri întregi, încercați să explicați ceea ce tocmai ați citit unei persoane imaginare, fără a recita cuvânt cu cuvânt din carte. Această metodă vă poate ajuta să aprofundați materialul parcurs și să vă îmbunătățiți memoria auditivă. Așa că nu mai stați pe gânduri și găsiți-vă un partener imaginar de studiu… Și stați liniștiți, nu trebuie să afle nimeni!

5. De multe ori, dificultățile de înțelegere sau învățare depind, în cea mai mare măsură, chiar de atitudinea noastră. Această atitudine este, de fapt, cea care ne face să percepem realitatea într-un mod sau altul, însă așa cum spunea și o veche zicală, ea se poate transforma atât în cel mai bun prieten al omului, cât și în cel mai de temut dușman. Așadar, în loc să etichetați de la început o materie drept “plictisitoare” sau “grea”, impuneți-vă să adoptați o atitudine favorabilă și veți vedea cum poate începe să vă placă mai repede decât credeați! Orice lucru devine plăcut atunci când îl înțelegem, dar pentru înțelegere este nevoie de atenție și răbdare. Nu trebuie să existe materii “dificile”, ci doar noi provocări! Acestea fiind spuse, vă dorim mult succes în procesul de învățare activă și conștientă!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest